Over Wellens

Wellens Staalwaren, sinds 1920.

Inmiddels alweer vier generaties staat Wellens voor service, kwaliteit en vakbekwaamheid. Of je nu professioneel met koken bezig bent of er je hobby van hebt gemaakt. Je kunt altijd terecht voor advies en cadeaus in verschillende prijsklassen, zolang de kwaliteit maar voorop staat.

Wellens Staalwaren is in 1920 begonnen in de Orthenstraat te ’s-Hertogenbosch als ‘beëedigd makelaar en taxateur in machinerieën’, waar Cornelius Wellens onder meer klompenmakers machines maakte. Inmiddels is Wellens uitgegroeid tot dé speciaalzaak op het gebied van fijne staalwaren. Cornelius Wellens verkocht daarnaast ook fietsen en had hij een werkplaats die hij tevens is gaan gebruiken voor het slijpen van messen en divers tuingereedschap. Langzaam kwamen er meer en meer andere artikelen bij het assortiment, zoals bestek en tuingereedschap. Toen zijn zoon, Antoon Wellens, in de zaak ging werken was het vanzelfsprekend dat hij het stokje zou overnemen. In 1961 besloot hij een lap grond te kopen en daar een nieuwe winkel en werkplaats te bouwen. Op deze plek in de Gasselstraat heeft Gerard Wellens de winkel weer van zijn vader overgenomen en op geheel eigen wijze zijn invulling gegeven aan de winkel.

Gelegen in het historische centrum van de stad heeft de winkel met zijn opvallende pui een bijzonder voorkomen. De winkel is in ’85 verbouwd door de Bossche architect Marius van den Wildenberg en straalt uit wat er te koop is. De winkelpui heeft de vorm van het lemmet van een mes met als saillant detail de deur die verwijst naar de vorm van een guillotine. Ook binnen zijn verwijzingen te vinden naar het mes. Hiermee onderscheidt Wellens zich niet alleen in het assortiment dat verkocht wordt, maar in de gehele uitstraling van de winkel.

Wellens verkoopt een breed assortiment op het gebied van fijne staalwaren en cadeau-artikelen. Voor goed gereedschap in de keuken heeft Wellens koksmessen van onder andere Global, Miyabi, Wusthof en Zwilling, maar ook keukenscharen en alle mogelijke andere gereedschappen voor het koken. Er is een ruime keuze uit verschillende bestekken van o.a. Mono, Pott, Wilkens en WMF. Buiten het keukengereedschap kun je cadeaus vinden van Eva Solo, Blomus of horloges van onder andere Mondaine, Rolf Cremer, Jacob Jensen en sieraden van CliC by Suzanne. Zo ook prachtige manicure etuis of scharen van Dreiturm of stofscharen van Dovo.

Uiteraard kun je nog altijd terecht voor het slijpen van messen, tafelmessen en scharen. Nu de vierde generatie sinds september 2011 de zaak heeft overgenomen wordt er opnieuw een traditie voortgezet, ook weer op geheel eigen wijze. Goedele Wellens, opgeleid als vormgever, cultureel ondernemer en docent, zal op haar beurt ook weer haar eigen invulling gaan geven. Om te beginnen met de huidige webshop die naast de winkel een mooie aanvulling en service biedt om thuis vanuit de luie stoel een kwaliteitsproduct te kunnen kopen uit het assortiment van Wellens. Ook zal Goedele zich meer gaan richten op producten waarbij ze haar ervaring en achtergrond op het gebied van vormgeving zal inzetten. Een eerste aanzet is tijdens de Dutch Design Week Eindhoven 2014 gepresenteerd onder de noemer Werkplaatssessies. In samenwerking met Harry Koopman, die vanuit zijn werkplaats, de nieuwe producten maakt. Voor een indruk van het maakproces kun je binnenkort terecht op zijn website 'Meanwhile at the workshop'